Маринад для шашлика зі свинини на кефірі
Обов'язковим атрибутом майже кожного свята або відпочинку на природі є шашлик. Ця страва вже давно полюбилася нам, адже так приємно поласувати ніжним шматочком смаженого м'яса на свіжому повітрі! Одним із основних компонентів шашлику, окрім м'яса, вважається маринад. Саме маринад надає м'ясу виняткового смаку й аромату, особливої м'якості та ніжності. Щоб досягти такого ефекту під час приготування шашлику, пропонуємо вам наші поради і рецепти.
Кефірний маринад для шашликів
Який же відпочинок на природі без ароматного, соковитого шашлику? Свіже повітря, магія палаючого вогнища, хороша компанія в поєднанні з неповторним смаком традиційної страви кавказької кухні створять приємну атмосферу і зроблять ваш відпочинок яскравим та незабутнім.
Ніхто достеменно не знає, кому вперше спало на думку приготувати шашлики. Відомо тільки, що смажили їх ще в 5 столітті кочівники з Євразії.
Способів приготування маринадів для шашликів існує безліч. Якщо традиційні оцет та майонез — варіанти не для вас, спробуйте приготувати шашлики з маринадом на основі кисломолочних продуктів, особливо популярним на Сході.
Кефірний маринад надає страві м’якості, пікантності. Йому часто віддають перевагу, коли збираються на природу з дітьми, — кефір робить м'ясо ніжним, а приправи — не надто гострими.
Кефірний маринад для шашлику з курятини
Вам необхідно:
1 кг курячих стегенець, 1,5 склянки кефіру або ряжанки, 1/2 ч.л. чорного духмяного перцю, 1/2 ч.л. мелених мускатних горіхів, 1/4 лимона, 1/4 ч.л. карі, 4 зубчики часнику, 4–5 цибулин, сіль.
Приготування:
Поділіть курячі стегенця на 5-6 приблизно однакових частин. М'ясо посоліть та полийте лимонним соком.
Тепер необхідно взяти часник, 2-3 цибулини та розмолоти їх у блендері. До суміші додайте кефір, карі, а також мелені горіхи і чорний перець. Добре перемішайте маринад.
Решту цибулі наріжте кільцями.
Нарізане м'ясо покладіть у подвійний мішечок та полийте кефірним маринадом. Зверху покладіть кільця цибулі та ретельно все перемішайте. Залиште маринуватися протягом 4-6 годин.
Нанизайте шматочки м'яса на шампури, чергуючи їх з цибулею.
Готуючи шашлики на жару, не забудьте 1-2 рази полити їх маринадом. Так вони вийдуть соковитими та збережуть приємні нотки доданих спецій.
Шашлик зі свинини в кефірі
Вам необхідно: 1,5 кг свинячої шийки, 500 мл кефіру жирністю 3,2 %, 1-1,5 ч.л. цукрової пудри, 5-7 цибулин, сіль, перець.
Приготування:
Охолоджену свинину промийте та наріжте шматочками. Покладіть в емальований або скляний посуд.
Дрібно поріжте або натріть на крупній тертці половину цибулі та додайте до шашлику.
Перемішуючи м'ясо, посоліть та поперчіть шашлик.
Додайте кефір та перемішайте шашлики. Слідкуйте за тим, аби м'ясо як слід просочилося кефіром, але не потопало в ньому. Додайте цукрову пудру та знову все перемішайте.
Решту цибулі наріжте кільцями та покладіть зверху на шашлики. Накрийте кришкою.
Маринується такий шашлик 10-12 годин в холодильнику, а при кімнатній температурі всього 3-4 години.
Готуючи шашлик зі свинини в кефірі, нанизайте м'ясо на шампури, чергуючи його з кільцями цибулі.
Під час смаження періодично перевертайте і поливайте шашлики водою, квасом, вином або пивом. Така свинина буде соковитою та не підгорить.
Свинячий шашлик в кефірі
Вам необхідно: 2-3 кг свинячого м'яса, 1 кг цибулі, 3,2%, 1 л кефіру «Рудь»;, сіль, перець – за смаком, 1 ст. л. меленого коріандру, 1 ст. л. перцю чилі.
Приготування:
Вимийте м'ясо і наріжте невеликими шматочками. Лук подрібніть кільцями. У глибоку посудину викладіть свинину, посипте порізаною цибулею, приправами. Додайте сіль і перець за смаком. Все перемішайте і залийте кефіром. Накрийте шашлик кришкою і залиште в холодному місці на 8 годин. Після можна нанизувати мариноване м'ясо на шампури, чергуючи його з цибулею, і смажити.
Маринад із кефіру для шашликів
Готувати шашлики в кефірному маринаді — одне задоволення. Кефір не сушить та не робить м'ясо кислим, як, наприклад, оцет чи лимонний сік. Шашлики, мариновані в кефірі, неодмінно вийдуть соковитими і дуже ніжними.
До того ж, солити маринад зовсім не обов’язково, це можна зробити безпосередньо перед нанизуванням м'яса на шампури. Тож пропонуємо вам ще кілька простих, але дуже смачних рецептів кефірного маринаду для шашликів.
Маринад для шашлику з базиліком
На 3 кг м'яса вам необхідно: 3 склянки кефіру, 3 цибулини, зелень кропу та петрушки, базилік, м'ята.
Приготування
Дрібно поріжте кріп та петрушку. Цибулю наріжте півкільцями. М'яту та базилік порвіть на дрібні шматочки. Всі інгредієнти покладіть у миску, добре перемішайте та залийте кефіром. Маринад готовий! Залишилося тільки замаринувати ним м'ясо.
Рецепт маринаду для шашлику
На 3-4 кг м'яса знадобиться: 1л кефіру, 3 ст. л. рослинної олії, 4 цибулини, чорний мелений перець, сіль.
Приготування:
Очистіть цибулю, наріжте її кільцями та покладіть у миску. Додайте сіль та перець за смаком. Перемішайте цибулю руками, аби вона дала сік. Додайте кефір та олію. Ретельно перемішайте суміш. Ось і все! Готовим маринадом можна заливати м'ясо.
Маринад для шашлику з хмелі-сунелі
На 3 кг м'яса потрібно: 1 л кефіру, 500 г цибулі, 1 ст. л хмелі-сунелі, чорний мелений перець та сіль.
Приготування
Щоб приготувати цей маринад, наріжте цибулю півкільцями та викладіть у миску. Потім додайте сіль, перець та хмелі-сунелі. Ретельно все перемішайте. Залийте кефіром і знову перемішайте інгредієнти. Маринад для шашлика готовий!
Маринад для шашлику на кефірі з лимоном
На 2 кг свинини потрібно: 1 л кефіру «Рудь»;, 2 лимони, 800 г цибулі, кілька пучків свіжого кропу, 0,5 кг помідорів, сіль, спеції.
Приготування:
Нарізаємо свиняче м'ясо невеликими шматочками, діаметром приблизно 5–6 см. Викладаємо свинину в глибоку миску або каструлю, засипаємо приправами (приблизно половину приправ) і сіллю. Перемішуємо. Цибулю нарізаємо кільцями, але не розділяємо їх (так буде зручніше нанизувати на шампури). Лимон також нарізаємо кружечками або півколами (якщо лимон великий); помідори розрізаємо начетверо. Дрібно шаткуємо кріп. Всі нарізані овочі викладаємо до м'яса і перемішуємо. М'ясо з овочами заливаємо кефіром і висипаємо залишок приправ. Готове мариноване м'ясо ставимо в холодне місце на кілька годин.
Читайте також