Готуємо традиційну кавказьку страву – чебуреки
Апетитні смажені пиріжки з начинкою прийшли до нас з Близького Сходу і Середньої Азії. На Кавказі кожна господиня має свій секрет приготування цієї страви. Спочатку чебуреки готувалися тільки з м'ясною начинкою. Вже набагато пізніше почали робити чебуреки не тільки з м'ясом, а й, скажімо, з сиром.
Як приготувати чебуреки: класичний рецепт (на кефірі)
Для приготування чебуреків на кефірі вам знадобляться такі інгредієнти:
Для тіста:
- 1 склянка кефіру;
- 1 куряче яйце;
- 3,5 склянки борошна;
- 1 ч. л. солі.
Для начинки:
- 400 г свинячого фаршу;
- 3 цибулини;
- 9 шт. перцю горошком;
- 100 мл кип'яченої води.
Інструкція з приготування:
Збити виделкою кефір, сіль і яйце. Просіяти в миску з кефірною масою борошно, поступово перемішуючи. Коли перемішувати стає складно, потрібно викласти тісто на стіл і продовжити місити руками. Потім загорнути тісто в целофановий пакет і покласти в тепле місце приблизно на годину.
Для начинки цибулю перекрутити на м'ясорубці і перемішати з м'ясним фаршем. Додати сіль, перець. Потім влити в м'ясний фарш воду і ще раз перемішати.
Тісто розділити на рівні невеликі частини. Кульку розкачати дуже тонко. На одну сторону викласти фарш на всю довжину. Скласти чебурек навпіл і обрізати фігурним ножем краї. Смажити чебуреки у великій кількості олії 8–10 хвилин на середньому вогні.
Порада: щоб чебуреки на кефірі були соковитіші, потрібно перед смаженням помістити їх в морозильну камеру хвилин на 10.
Чебуреки з сиром
Для приготування чебуреків вам знадобляться такі інгредієнти:
Для тіста:
- 500 г борошна;
- 1 яйце;
- 250 мл мінеральної води;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ч. л. цукру;
- олія для смаження.
Для начинки:
- 300–400 г сиру.
Інструкція з приготування:
Готуємо тісто і даємо йому відпочити 20 хвилин. У цей час натираємо сир на велику тертку. Тісто ділимо на невеликі рівні шматочки. Тонко розкачуємо кульки і кладемо сирну начинку. Складаємо навпіл і защіплюємо краї виделкою. Обсмажуємо в рослинній олії. Оскільки начинка сирна, то смажаться такі чебуреки хвилину-дві, не більше. От і все, чебуреки з сиром готові до подачі на стіл.
Чебуреки з сирною начинкою
Для приготування вам знадобляться такі інгредієнти:
Для тіста:
- 4 склянки борошна;
- 0,5 пачки маргарину;
- 1 куряче яйце;
- сіль, перець за смаком;
- олія для смаження.
Для начинки:
- 1 кг сиру;
- 6–7 цибулин.
Інструкція з приготування:
З борошна, розм'якшеного маргарину і яйця замішуємо тісто, при цьому поступово додаючи воду (¾ склянки). Ставимо тісто в холодильник.
Розтираємо сир з сіллю. Можна пропустити через сито – сир вийде ніжнішим. Подрібнюємо цибулю і розмішуємо з сиром. Начинка готова.
Тісто ділимо на рівні частини. Розкачуємо потрібного розміру кульки і викладаємо начинку. Складаємо і з'єднуємо краї, защіплюючи виделкою. Просмажуємо чебуреки в рослинній олії і подаємо гарячими на стіл. Смачного!
Читайте також