Млинці на молоці — смачніше не буває!
Кожен народ має свої багаті, взяті ще з сивої давнини традиції. Вони присутні всюди: в одязі, побуті, мові, піснях, їжі тощо. Особливо цікавими є українські традиції в приготуванні різноманітних національних страв. Так, до кожного великого свята українці мають перелік обов'язкових страв. Хіба ж можна уявити Різдво без куті, а Великдень без паски?
Такою ж традиційною українською стравою вважаються млинці. Немає багато рецептів приготування млинців, незмінними інгредієнтами залишаються молоко, цукор, сіль, яйця, олія. Борошно для їх приготування може бути використане різне. Такою ж різноманітною може бути начинка. Тут вже все залежить від вигадливості господині. Мабуть, ніхто б не відмовився поласувати млинцями з медом, яблуками, м'яким сиром, згущеним молоком, грибами, м'ясом тощо.
При готуванні млинців господині нерідко стикаються з проблемами: як спекти тонкі та щільні млинчики, або ж, навпаки, пишні і пухкі. Розкриємо вам декілька секретів.
Для приготування млинців найкраще підходить пшеничне борошно. Але якщо ви віддаєте перевагу пухким млинцям, тоді борошно можна використовувати вівсяне або гречане.
Щоб уникнути появи грудочок, борошно додавайте невеликими порціями, постійно помішуючи.
Для того, щоб млинці вийшли дуже ніжними, борошно слід просіяти 2–3 рази.
Вода — основа для тонких і міцних млинців, але млинці, приготовані на молоці, значно смачніші. Змішайте молоко і воду — вийдуть щільні і смачні.
Якщо спекти млинці на кефірі, то вони вийдуть пишні. Той же ефект ви отримаєте, якщо зробите млинчики з дріжджового тіста.
Бажано мати окрему сковорідку для випічки млинців.
Ось кілька рецептів приготування млинців на молоці. Вони неодмінно стануть вам в нагоді, адже ці рецепти млинців перевірені вже не однією господинею, а інгредієнти вказані в точних пропорціях, що гарантує чудовий, ніжний смак.
Простий рецепт млинців на молоці
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
1 л молока «Рудь»;
4 яйця;
500 г борошна;
2 столові ложки олії;
1,5 столові ложки цукру;
0,5 чайної ложки солі.
Спосіб приготування:
1. У великій мисці збити яйця і цукор.
2. Частину молока підігріти, посолити, і ретельно перемішати зі збитими яйцями і цукром.
3. В отриману суміш поступово додавати борошно, постійно перемішуючи, аби не було грудочок.
4. Додати трішечки соди, сіль і олію. Перемішати.
5. Додати решту молока і збити. Тісто повинно бути в міру рідким.
6. Розігріти сковороду.
7. Обсмажити млинець з обох боків до золотистого кольору.
Рецепт млинців на молоці
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
4 склянки молока «Рудь»;
1 яйце;
600 г борошна;
5 чайних ложок масла «Рудь»;
1 столова ложка цукру-піску;
25 г дріжджів;
1 чайна ложка солі;
3-4 столові ложки оливкової олії.
Спосіб приготування:
1. Підігріти 3 стакани молока і розчинити в ньому дріжджі.
2. Додати 0,5 столової ложки цукру-піску, сіль, жовток і розтоплене масло «Рудь». Перемішати.
3. Додати 300 г борошна.
4. Замісити тісто. Накрити його полотенцем. На 2 години поставити в тепле місце для бродіння.
5. Коли тісто підійде, розвести його залишеним підігрітим молоком.
6. Додати решту муки і цукру.
7. Збити білок і поступово влити його в тісто.
8. Знову замісити тісто і дати йому підійти.
9. Розігріти сковороду. Під час випічки перемішувати тісто не можна.
10. Обсмажити млинець з обох боків до золотистого кольору.
Тонкі млинці на молоці
Для приготування вам потрібні такі інгредієнти:
2 яйця;
2 ст. л. цукру;
0,7 л молока «Рудь»;
300 г борошна;
дрібка солі;
50 г рослинної олії.
Спосіб приготування:
- У глибокій мисці збиваємо яйця з цукром і сіллю.
- Вливаємо молоко і ще раз збиваємо до однорідної маси.
- Маленькими порціями додаємо борошно, постійно помішуючи. Потім вливаємо олію і ретельно розмішуємо.
- Печемо млинці на розігрітій сковороді 1–2 хвилини з обох сторін.
Цікаве про млинці
Найстаріший рецепт млинців на молоці датується XV століттям. Поданий він англійською мовою.
Найбільший млинець на молоці був випечений у 1994 році в місті Рочдейл. Його діаметр становив 15 метрів, а вага — 3 тонни.
Щороку жителі американського містечка Спрінгфілд, штат Массачусетс, влаштовують справжній млинцевий бенкет. Як говорить статистика, з початку святкування (а це з 1991 року) на сніданок подали більше 71 200 порцій млинців, і більше 40 000 любителів млинчиків покуштували свої улюблені страви.
В Англії теж є свої цікаві свята, головним героєм в яких виступає млинець. Візьмемо, приміром, хоча б Грішний вівторок. У цей день англійці влаштовують справжні млинцеві перегони. Головна умова — тримаючи сковороду в руках, підкидати млинці і при цьому, звичайно ж, бігти. Такі перегони проводяться з 1445 року.
Слов'янські народи здавна святкують Масляну – зимове свято з веселощами, музикою і млинцями.
Світовий рекорд по підкиданню млинців в повітря встановив Ральф Лау з міста Лейпциг. За дві хвилини він зумів підкинути млинець 416 разів. Ще один рекордсмен Майк Куцакре — пробіг марафон, постійно підкидаючи млинець, протягом 3 годин 2 хвилин і 27 секунд.
У Франції вірять, що бажання, загадане під час перевертання млинця, неодмінно здійсниться, якщо одночасно тримати в одній руці сковороду, а в іншій — монету.
Щороку жителі американського містечка Спрінгфілд, штат Массачусетс, влаштовують справжній млинцевий бенкет. Як говорить статистика, з початку святкування (а це з 1991 року) на сніданок подали більше 71 200 порцій млинців, і більше 40 000 любителів млинчиків покуштували свої улюблені страви.
В Англії теж є свої цікаві свята, головним героєм в яких виступає млинець. Візьмемо, приміром, хоча б Грішний вівторок. У цей день англійці влаштовують справжні млинцеві перегони. Головна умова — тримаючи сковороду в руках, підкидати млинці і при цьому, звичайно ж, бігти. Такі перегони проводяться з 1445 року.
Слов'янські народи здавна святкують Масляну – зимове свято з веселощами, музикою і млинцями.
Читайте також