Рецепт шарлотки з яблуками
На сьогоднішній день книжки, телепередачі та Інтернет майорять різноманіттям варіацій приготування однієї й тієї ж страви на будь-який смак. Навіть найбільш звичайні страви та смажена картопля можуть бути виготовленими у різному виді, з різним оформленням та численними доповненнями, які підкреслюють та відтіняють звичний смак. Рецепт шарлотки з яблуками – не виключення з довгого списку улюблених ласощів, маючих багату історію створення і різноманітні варіації приготування.
Оригінальний рецепт шарлотки був створений в Німеччині, будучи класичною німецькою стравою – десертом, приготованим з білого хлібу, заварного крему, фруктів і лікеру. Надалі шарлотка придбала свою відомість як страва англійської кухні, будучи одним з різновидів пудингу, який зазвичай подають в теплому вигляді.
Найбільш популярною начинкою стали яблука – завдяки їх прийнятній ціні й поширеності. Однак, ви можете використовувати інші ягоди та фрукти, наприклад, груші, сливи, полуниця. Любителі шоколаду можуть замінити фруктову начинку на шоколадний мус чи будь-який крем.
Простий рецепт шарлотки включає в себе звичайні продукти, які ви можете придбати в будь-якому магазині, чи на базарі. Такий пиріг легко приготувати, він не потребує значних затрат ні у часі, ні в фінансах.
Рецепт яблучної шарлотки включає в себе наступні інгредієнти:
- Яйце куряче – 7 шт.
- Цукор – 2 стак.
- Масло топлене (чи маргарин + трошки для змащування форми) – 0,5 стак.
- Борошно пшеничне (2 стакани в тісто + трошки для присипки) – 2 стак.
- Яблуко (на смак)
Інструкція з приготування:
-
У сухій ємкості збиваємо яйця з цукром. Якщо яйця середнього розміру, замість 7 шт. рекомендується брати 5 шт. Надмірна кількість яєць негативно позначиться на щільності тіста. Збивати яйця з цукром треба в дуже міцну піну. Звичайним віночком такого ефекту домогтися неможливо, тому тут знадобиться міксер.
-
Масло розтопити на паровій бані й добавити у збиті з цукром яйця. Повторно збити суміш до повного розчинення масла.
-
Просіяти борошно. Чим краще просіяне борошно, тим пишніше вийде шарлотка, бо просіювання не тільки допоможе позбавитися непотрібних грудочок і прочистить борошно, а й послужить природним розпушувачем.
-
Акуратно ввести просіяне борошно в отриману суміш-піну з яєць, сахару та масла. Вводити борошно треба поступово, постійно перемішуючи, щоб не допустити виникнення грудочок. Якщо суміш буде неоднорідною, тісто не зможе підійнятися, і ви не зможете добитися потрібної пишності.
-
Яблука ретельно очистити від насіннєвих коробочок і порізати пластинами. Деякі господарки вважають за краще нарізати дольками, однак, для запікання шарлотки це не найкращий вибір нарізки. Чим тонше нарізані яблука, тим краще вони пропечуться в тесті.
-
Перед добавленням яблук у тісто необхідно попередньо присипати їх борошном. Використання невеликої кількості борошна попередить їх осідання на дно і допоможе рівномірно розподілити їх по усьому тісту. Зайве борошно струсити.
-
У змащену форму вилити трохи тіста, висипати яблука й залити їх рештою тіста. Саме така послідовність добавлення яблук у тісто допоможе добитися рівномірності у розподілі яблук і не завадить підніманню тіста.
-
Залишати пиріг варто у вже розігріту до температури 160-180 градусів духовку. Випікати варто при тій же помірній температурі, аби шарлотка не підгоріла і добре пропеклася. Тривалість запікання залежить від розмірів отриманого пирога, приблизно 40-50 хвилин. Якщо духовка слабких потужностей, на запікання може піти на 10-15 хвилин більше.
Смачного!
Читайте також