Як приготувати солянку
Ця відома страва російської кухні має багату історію. Дотепер невідомо, чому солянка так називається. Існує думка, що спочатку ця страва мала назву «селянка», тобто сільська страва. Готували її всі разом: хтось принесе рибу, хтось м'ясо, хтось овочі. Вся ця мішанина пізніше перетворилася на «солянку». За іншою версією, «солянка» завжди була «солянкою», оскільки до складу страви входили усілякі соління. Сучасні рецепти дещо відрізняються від історичних, проте основні інгредієнти залишилися незмінними.
Класичний рецепт солянки
Для приготування вам знадобляться такі інгредієнти:
- 300 г яловичини;
- 200 г копченого м'яса;
- 200 г ковбаси;
- 6 сосисок;
- 1 морква;
- 3 цибулини;
- мариновані огірки;
- 1-2 ст. л. борошна;
- 3 ст. л. томатної пасти;
- зелень, спеції за смаком;
- сметана для заправки.
Інструкція з приготування:
З яловичини, лаврового листа, солі і перцю приготувати бульйон. Зварене м'ясо нарізати соломкою і вкинути назад в бульйон. Мариновані огірки нарізати кубиками і кинути в бульйон. На розігрітій сковороді підсмажити нарізані соломкою ковбасу, копчене м'ясо і сосиски. Висипати все в бульйон. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями і смажити на сковорідці разом з борошном і томатною пастою ще кілька хвилин, потім вилити все в каструлю з бульйоном. Додати спеції і зелень за смаком. При подачі на стіл в солянку можна покласти ложку сметани.
Ароматна грибна солянка
Для приготування солянки з грибами вам знадобляться такі інгредієнти:
- 300 г свіжих грибів;
- 50 г сушених грибів;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 1 ст. л. борошна;
- оливкова олія;
- 2 маринованих огірки;
- маслини;
- 7 томатів черрі;
- сіль, перець, лавровий лист;
- зелень.
Інструкція з приготування:
Заздалегідь замочити сухі гриби і відварити. Сухі гриби і свіжі нарізати невеликими шматочками і посмажити на сковороді 6–7 хвилин. Очистити і обсмажити цибулю. Морквину натерти на великій тертці і додати до цибулі. У цю суміш додати томатну пасту і борошно. Все перемішати і тушкувати приблизно 5 хвилин. Готову зажарку перемішати з грибами. Залити водою, додати сіль, перець і лавровий лист. Через 7 хвилин додати томати і маслини, варити ще 5 хвилин. Перед подачею на стіл посипати зеленню. Солянка з грибами готова.
Читайте також