Будьте поруч з нами

Національний дитячий портал
Дитячий портал «Пустунчик»
Дитячий портал «Пустунчик»


Свято Морозива № 1
Свято Морозива № 1


Морозиво «Супершоколад»
Морозиво «Супершоколад»


100% морозиво
100% морозиво


Морозиво «Дитяче бажання»
Морозиво «Дитяче бажання»


Морозиво «Ескімос»
Морозиво «Ескімос»



«Заморожений йогурт»
«Заморожений йогурт»

Бизнес как велосипед, в котором нужно крутить педали, чтобы не упасть

— Ларисо Миколаївна, розкажіть про свою трудову кар’єру?

— Свою трудову діяльність розпочала на Житомирському маслозаводі майстром цеху з виробництва сухого знежиреного молока, потім працювала майстром маслоцеху, начальником виробництва, директором з виробництва. З 2001 року керувала розробкою, впровадженням, функціонуванням та удосконаленням системи якості, яка відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001-2001, системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції аналізу ризиків та критичних точок контролю (ХАССП), що відповідає вимогам ДСТУ 4161-2003 та ДСТУ ISO 22000:2007, системи управління навколишнім середовищем у відповідності до вимог державного стандарту України ДСТУ ISO 14001:2006.

Заступник Генерального директора з якості
Жигадло Лариса Миколаївна

— Ви вже багато років працюєте на підприємстві. Що Вам дало підприємство?

— Для кожної людини місце, де вона народилася та живе, відіграє важливу роль. ПАТ «Житомирський маслозавод» — саме таке місце — підприємство унікальне. До нього, за 22 роки, які були нероздільні з моїм життям, відношення як до чогось, що створено мною, як співавтором. Це частина мого життя.

Підприємство дало мені дуже багато. Це і так необхідна кожній людині стабільність, і впевненість в завтрашньому дні, і розширення світогляду, і підвищення кваліфікації, так як я почала займатися новим для мене видом діяльності, який потребує поглиблених знань.

— Ларисо Миколаївна, чому Ви все-таки вирішили працювати у сфері якості і безпеки продукції, хоча довгий час перед цим пропрацювали виробничником і на виробництві?

— Це сталося зовсім випадково. В 2001 році в актовому залі я послухала лекцію Ю. Б. Кабакова — представника фірми «Прирост» (м. Київ), який був запрошений на наше підприємство в якості консультанта. Саме тоді я зрозуміла, що це моя справа.

— Як Ви можете охарактеризувати діючу систему і як вона розвивається?

— Інтегрована система управління — це школа вдосконалення. Розвиваючи її, ми не тільки освоюємо нові технології, але — і це не менш важливо — аналізуємо і оцінюємо свою діяльність, розглядаючи її крізь європейські окуляри, ми набуваємо європейського уявлення про те, як стати кращими, сильнішими і перемагати в конкурентній боротьбі на ринку.

— Ларисо Миколаївна, нам відомо, що Ви багато їздити на інші підприємства з метою збагачення досвіду. Що Ви можете сказати про сучасні нововведення у сфері якості і безпеки продукції? Що впроваджується на інших підприємствах?

— Так сталося, що вся моя трудова діяльність, проходить на одному підприємстві. Тому поїздки на інші підприємства такі як: Коростенський завод «Янтар», Київський хлібокомбінат № 10, ТОВ «Пагото» (Дніпропетровськ), виробнича фірма «Панда» (Вінниця), ПАТ «Лубенський молочний завод», «Староконстянтинівський молочний завод» Хмельницької області, ТОВ «Сандора» (Миколаїв) в якості зовнішнього аудитора системи якості, що відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001-2001, допомагає в опануванні найсучаснішим світовим досвідом ефективного управління, у всебічному аналізі та оцінці власної діяльності, у визначенні свої х сильних сторін та напрямків подальшого вдосконалення.

З першого дня впровадження міжнародних стандартів на ПАТ «Житомирський маслозавод» працює компетентна, відкрита та чудова людина Федоренко Лариса Віталії вна. Начальник відділу якості, безпеки продукції та екологічного менеджменту Федоренко  Л. В. є також Експертом Європейського фонду управління якістю з досконалості організацій та оцінювала такі підприємства, як: Борівський спиртозавод Тернопільської області, Залозецький спиртозавод Львівської області, Київський завод вуглекислоти, ЗАТ «Оболонь» (Київ), Криворіжсталь та інші підприємства.

— А що планується на нашому підприємстві впровадити у майбутньому?

— В 2008 році планується впровадити системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції аналізу ризиків та критичних точок контролю (ХАССП), що відповідає вимогам ДСТУ 4161-2003 та ДСТУ ISO 22000:2007 на процесі виробництва морозива.

— На підприємстві збільшилась кількість внутрішніх аудиторів, які пройшли навчання і здали іспити. Поділіться досвідом, для чого взагалі на підприємстві проводяться внутрішні аудити і у чому їх роль?

— Вміння підбирати персонал, плекати з нього професіоналів у компанії «Рудь» є підґрунтям усіх нинішніх і майбутніх здобутків. Життя доводить, що персонал — основа будь-якого бізнесу. Грошей не вистачатиме майже завжди, але коли не вистачатиме кадрів, тоді все зійде нанівець. Бізнес вимагає вміння будувати таку організаційну структуру, щоб ключові напрями очолювали ентузіасти, лідери-фанати, які в змозі потурбуватися про сильну команду. Тому підбір кандидатів на внутрішні аудити проводився по двох критеріях: компетентність та власне бажання.

Проведення внутрішніх перевірок (аудитів) забезпечує підтримку і подальший розвиток інтегрованої системи управління. Основною метою внутрішнього аудиту є оцінка інтегрованої системи управління власної організації щодо виконання вимогам ДСТУ ISO 9001?2001, системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції аналізу ризиків та критичних точок контролю (ХАССП), що відповідає вимогам ДСТУ 4161-2003 та ДСТУ ISO 22000:2007, системи управління навколишнім середовищем у відповідності до вимог державного стандарту України ДСТУ ISO 14001:2006.

Для цього встановлюється:

  • чи дійсно досягнуті цілі інтегрованої системи управління;
  • чи виконуються вимоги законодавчих актів;
  • чи відповідають процеси і методи, що застосовуються, необхідним заходам управління і чи дотримуються вони;
  • чи проводяться коригувальні і запобіжні дії.

При проведенні внутрішніх аудитів додатково одержують інформацію про потенційні можливості поліпшення інтегрованої системи управління, такі як:

  • визначення слабких місць;
  • визначення проблем сполучення різних ділянок роботи;
  • визначення можливостей для поліпшення процесів;
  • визначення потреби в навчанні персоналу.

Крім того, внутрішні перевірки (аудити) дозволяють підприємству підтримувати спрямованість своєї діяльності на задоволення потреб замовника і підготуватися до сертифікаційного аудиту.

— Ларисо Миколаївна, Ви — керівник вищого складу, до того ж любляча мати та дружина, і просто жінка. У чому секрет Вашого успіху? З чого Ви черпаєте свою енергію і ініціативність?

Зовнішній аудит на ТОВ «Сандора»

— Унікальні люди, які працюють в компанії «Рудь» — порядні, чесні, працелюбні, які завжди прагнуть до чогось нового. Вони схожі на допитливих дітей, які відкриті до світу і прагнуть до змін. Коли з такими людьми спілкуєшся, то також змінюєшся, стаєш схожою на них, починаєш жити в такому ж ритмі, в такому ж темпі, а саме головне, що починаєш розуміти, скільки є ще багато незнаного. Хочеться вчитися, пізнавати нове, подивитися нове, попробувати щось нове зробити. Такі люди пробуджують в інших наснагу до життя і роботи. Я дуже рада, що мене виховало це середовище. Я вважаю, що коли заспокоюєшся, і вже нічого не хочеш, тоді мабуть, життя закінчується. А коли завжди прагнеш до чогось кращого, то — це і є рушійною силою всього в житті. Саме такий персонал працює в компанії «Рудь». Він стимулює, змушує підтримувати себе в тонусі, а ще — допомагає жити.

— Що для Вас є головним у житті? Які принципи є визначальними? І чого Ви принципово не сприймаєте?

— Роки, які я пропрацювала на підприємстві, стали для мене періодом глибокого самоаналізу та самопізнання. Прийшла до висновку, що в компанії «Рудь» , прагнувши чогось досягти, необхідно бути енергійною, швидко приймати рішення та мати сили впроваджувати їх у життя. Компанія дає можливість розкрити потенціал співробітників, було б бажання прикладати необхідні зусилля. Адже «Рудь», як динамічно розвиваюча компанія, не буде нікого тягнути за собою. З нею як мінімум необхідно йти в ногу, а я ніколи не любила приходити на фініш останньою. Тому в компанії «Рудь» місце цілеспрямованим людям, які прагнуть реалізувати себе в житті, а також викластись сповна для досягнення своєїмети.

— І на останок, що б Ви хотіли усім побажати?

— Хочу побажати компанії та її співробітникам ніколи не зупинятися. Дуже багато говорять, що бізнес — це велосипед: перестав крутити педалі, значить упав і більше можеш не підвестися, тому що слідом за тобою мчиться ще сотня велосипедів. Дуже хочу, щоб ми залишалися людьми, унікальними, допитливими та рішучими, закоханими в життя, бажаючими пізнавати та надихати свої ми успіхами всіх, хто поруч. А також стабільності, здоров’я, довголіття та благополуччя, миру та процвітання!