Будьте поруч з нами

Національний дитячий портал
Дитячий портал «Пустунчик»
Дитячий портал «Пустунчик»


Свято Морозива № 1
Свято Морозива № 1


Морозиво «Супершоколад»
Морозиво «Супершоколад»


100% морозиво
100% морозиво


Морозиво «Дитяче бажання»
Морозиво «Дитяче бажання»


Морозиво «Ескімос»
Морозиво «Ескімос»



«Заморожений йогурт»
«Заморожений йогурт»

Соблюдение стандартов ISO — гарантия стабильно высокого качества продукции

Стратегічна ціль компанії «Рудь» — займати виключно провідні позиції на ринку морозива, тому головним завданням 2008 року стало підтвердження відповідності вимогам міжнародного стандарту ISO 22000:2005,  що базується на принципах «НАССР». Дослівно в перекладі з англійської мови НАССР (Hazard Analysis and Critical Control points) — Аналіз Ризиків та Критичні Точки Керування.

Міжнародний стандарт ISO 22000:2005 визначає вимоги до Системи Управління Безпечністю Харчових Продуктів (СУБХП), яка охоплює весь виробничий ланцюжок — від надходження та зберігання сировини, вироблення готових продуктів на технологічних лініях, їх зберігання і до реалізації продукції споживачеві, включаючи контроль ризиків харчової безпеки на всіх етапах даного процесу. Безпечність продукту харчування — це гарантія, що даний продукт не завдасть шкоди здоров’ю споживача при його вживанні за призначенням.

При розробці та впроваджені Системи Управління Безпечністю Харчових Продуктів компанія «Рудь» у квітні 2007 року визначила завдання для провідних спеціалістів (групи безпечності) провести детальний аналіз ризиків, що можуть виникнути на різних етапах виробництва морозива. У результаті було проаналізовано і визначено можливі сфери виникнення небезпечних чинників та розроблено комплекс заходів, впровадження яких має призвести до зниження ризиків виникнення кожного із визначених небезпечних чинників до прийнятного рівня.

Варто зазначити, що практичне впровадження Системи Управління Безпечністю Харчових Продуктів вимагало:

  • проведення навчання серед співробітників заводу щодо основ стандарту ISO 22000:2005,  інструктаж кожного робітника стосовно дій СУБХП та акцент на особистій відповідальності за безпеку виробничого процесу;
  • розробку, впровадження документації СУБХП та її інтеграцію до існуючої;
  • капіталовкладення у реконструкцію виробничого приміщення дільниці № 4 цеху з виробництва морозива, забезпечення додатковим обладнанням для виконання додаткових вимог стосовно особистої гігієни і санітарії виробництва, а також відносно уникнення попадання сторонніх предметів у морозиво та забруднення його хімічними і біологічними контоменантами.

Лише після того, як спеціалісти компанії «Рудь» упевнились у тому, що ризики виникнення небезпечних чинників піддаються управлінню, було прийнято рішення запросити незалежного і компетентного аудитора. У якості аудитора діючої у ПАТ «Житомирський маслозавод» Системи Управління Безпечністю Харчових Продуктів та Системи Управління Якістю виступив Орган сертифікації ТОВ МЦЯ «Прирост» м. Київ, який акредитований німецькою організацією DQS.

25—27 березня майже у всіх підрозділах компанії «Рудь» проходив зовнішній аудит на відповідність вимогам міжнародних стандартів ISO 22000:2005 та ISO 9001:2000.  На заключній нараді аудитори наголосили, що при оцінці якості харчових продуктів у європейців головне не смакові достоїнства, а стовідсоткова гарантія безпечності. Таку гарантію безпечності морозива і підтвердили на дільниці № 4 цеху з виробництва морозива (керівник цеху Кончаківська Н. О.). Аудитори відмітили відмінну роботу та високу кваліфікацію керівників процесів інтегрованої системи управління Жигадло Л. М., Федоренко Л. В., Воловодовської М. М., Суховецького О. Л., Мазуренко В. А., Мошківської Н. В., Корнійчука О. М., Нечаєвої Л. О., Юрківська Л. Й., Іблемінова О. П., Солона Г. П., Метельська О. Є., Лавриненко Н. Г.; начальників цехів Ситнік Ю. О., Хоменко В. В.; керівників відділів Гончар О. П., Колінчука В. Д., Мошківської М. П., Немерицького О. Л., Бакуна Г. П., Гаврилюк Т. В., Перегуди А. А. та багатьох інших. Сподобалось і дотримання вимог безпеки в господарстві с. Борушківці. Контролюють цю першу ланку у харчовому ланцюгу безпеки Дідик Ф. Г., Котвіцька В. М.

Сьогодні, щоденно та щогодинно працюючи на 39 критичних точках керування (мікробіологічні аналізи, змиви, контроль температури, кількості інгредієнтів і та ін.) ми можемо точно заявити, що вироблене морозиво на лінії стретлайн 800 абсолютно безпечне для споживачів.

Базуючись на результатах сертифікаційного та ресертифікаційного аудитів, проведених у підрозділах компанії «Рудь», орган сертифікації ТОВ МЦЯ «Прирост» готує документи, щоб у квітні 2008 року нагородити ПАТ «Житомирський маслозавод» сертифікатами відповідності вимогам міжнародних стандартів ISO 22000:2005 та ISO 9001:2000.

Наявність Сертифіката відповідності вимогам міжнародного стандарту ISO 22000:2005 надає компанії «Рудь» ряд додаткових переваг та дозволяє гарантувати споживачам стабільну високу якість морозива. Сертифікат також відкриває додаткові можливості експорту морозива, підвищує довіру закордонних партнерів.

Матеріал підготувала Федоренко Л. В.