Деруни — візитна картка Білорусі
Картопля з'явилася в Європі не так вже й давно, в XVI столітті. У Білорусі вона чудово прижилася, і через деякий час стала для білорусів другим хлібом. Скільки ж смачних страв було придумано з картоплі! Взяти хоча б деруни. Хоча деруни і вважаються національною стравою Білорусі, але перший рецепт їхнього приготування належить німецькій кухні і був вигаданий у ХІХ столітті.
Як приготувати деруни: класичний рецепт
Для приготування вам потрібні такі інгредієнти:
- 5–6 картоплин;
- 1 цибулина;
- 1 куряче яйце;
- 2–3 ст. л. борошна;
- сіль, перець за смаком;
- олія для смаження;
- сметана.
Інструкція з приготування:
Очищену картоплю натираємо на дрібну тертку. Щоб уникнути потемніння картоплі, натираємо швидко і одразу ж змішуємо з натертою цибулею. У картопляну масу вбиваємо яйце, додаємо борошно, сіль, перець і все перемішуємо.
На розігріту сковорідку викладаємо деруни. Обсмажуємо з обох боків до появи золотистої скоринки. Це приблизно 15 хвилин. Якщо ви хочете, щоб деруни вийшли хрусткіші – не закривайте їх кришкою і налийте більше рослинної олії. Подавайте зі сметаною.
Як приготувати деруни з грибами в горщику
Для приготування вам потрібні такі інгредієнти:
- 500 г грибів;
- 20 готових дерунів;
- 1 склянка сметани;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 1 ст. л. борошна;
- 150 г твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- сіль, перець за смаком.
Інструкція з приготування:
Гриби промити, просушити і нарізати скибочками. Смажити на сковороді до повного випаровування рідини. До грибів додаємо нарізану кільцями цибулю, солимо, перчимо і смажимо до повної готовності. На іншій сковороді топимо вершкове масло, додаємо борошно, сіль і перець. Натираємо сир на великій тертці.
У кожен горщик складаємо деруни, потім гриби, зверху поливаємо соусом. Потім знову шар дерунів, грибів і соусу. Зверху – тертий сир. Все це ставимо в розігріту духовку на 30 хвилин. Подаємо на стіл в горщиках.
Деруни з грибами і сиром
Для приготування вам потрібні такі інгредієнти:
- 700 г картоплі;
- 300 г грибів;
- 200 г цибулі;
- 1–2 ст. л. борошна;
- 1 яйце;
- сіль, перець за смаком;
- олія для смаження.
Інструкція з приготування:
Обсмажте дрібно нарізану цибулю, додайте гриби і смажте до повного випаровування рідини. На дрібній тертці натріть картоплю, додайте яйце, сіль і перець. Все перемішайте. У цю суміш додайте зажарку з грибів і цибулі. Знову все перемішайте. На розігріту сковороду столовою ложкою викладайте масу і смажте з обох боків до повної готовності. Подавати на стіл зі сметаною. Деруни з грибами готові.
Деруни з грибами і м'ясом
Для приготування фаршированих дерунів з грибами і м'ясом вам будуть потрібні такі інгредіенти:
- 7 шт картоплі;
- 1 цибулина;
- 1 головка часнику;
- 250 г м'ясного фаршу;
- 3 ст. л. борошна;
- сіль, перець за смаком;
- 100 г заморожених грибів.
Інструкція з приготування:
Натираємо картоплю і цибулю на дрібну тертку. Додаємо борошно, сіль, перець за смаком і ретельно перемішуємо.
Фарш солимо, перчимо, можна додати часник. Подрібнюємо гриби і також додаємо у м'ясний фарш.
На розігріту сковороду столовою ложкою викладаємо деруни. Поверх кладемо фарш і накриваємо картопляною масою. Подібну процедуру робимо з кожним деруном. Обсмажуємо з кожного боку до рум'яної скоринки. Подавати на стіл гарячими.
Читайте також