Будьте поруч з нами

Національний дитячий портал
Дитячий портал «Пустунчик»
Дитячий портал «Пустунчик»


Свято Морозива № 1
Свято Морозива № 1


Морозиво «Супершоколад»
Морозиво «Супершоколад»


100% морозиво
100% морозиво


Морозиво «Дитяче бажання»
Морозиво «Дитяче бажання»


Морозиво «Ескімос»
Морозиво «Ескімос»



«Заморожений йогурт»
«Заморожений йогурт»

Деруни — візитна картка Білорусі

Картопля з'явилася в Європі не так вже й давно, в XVI столітті. У Білорусі вона чудово прижилася, і через деякий час стала для білорусів другим хлібом. Скільки ж смачних страв було придумано з картоплі! Взяти хоча б деруни. Хоча деруни і вважаються національною стравою Білорусі, але перший рецепт їхнього приготування належить німецькій кухні і був вигаданий у ХІХ столітті.

Як приготувати деруни: класичний рецепт

Для приготування вам потрібні такі інгредієнти:

  • 5–6 картоплин;
  • 1 цибулина;
  • 1 куряче яйце;
  • 2–3 ст. л. борошна;
  • сіль, перець за смаком;
  • олія для смаження;
  • сметана.

Інструкція з приготування:

Очищену картоплю натираємо на дрібну тертку. Щоб уникнути потемніння картоплі, натираємо швидко і одразу ж змішуємо з натертою цибулею. У картопляну масу вбиваємо яйце, додаємо борошно, сіль, перець і все перемішуємо.
На розігріту сковорідку викладаємо деруни. Обсмажуємо з обох боків до появи золотистої скоринки. Це приблизно 15 хвилин. Якщо ви хочете, щоб деруни вийшли хрусткіші – не закривайте їх кришкою і налийте більше рослинної олії. Подавайте зі сметаною.

Як приготувати деруни з грибами в горщику

Для приготування вам потрібні такі інгредієнти:

  • 500 г грибів;
  • 20 готових дерунів;
  • 1 склянка сметани;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 150 г твердого сиру;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, перець за смаком.

Інструкція з приготування:

Гриби промити, просушити і нарізати скибочками. Смажити на сковороді до повного випаровування рідини. До грибів додаємо нарізану кільцями цибулю, солимо, перчимо і смажимо до повної готовності. На іншій сковороді топимо вершкове масло, додаємо борошно, сіль і перець. Натираємо сир на великій тертці.
У кожен горщик складаємо деруни, потім гриби, зверху поливаємо соусом. Потім знову шар дерунів, грибів і соусу. Зверху – тертий сир. Все це ставимо в розігріту духовку на 30 хвилин. Подаємо на стіл в горщиках.

Деруни з грибами і сиром

Як приготувати деруни: класичний рецепт

Для приготування вам потрібні такі інгредієнти:

  • 700 г картоплі;
  • 300 г грибів;
  • 200 г цибулі;
  • 1–2 ст. л. борошна;
  • 1 яйце;
  • сіль, перець за смаком;
  • олія для смаження.

Інструкція з приготування:

Обсмажте дрібно нарізану цибулю, додайте гриби і смажте до повного випаровування рідини. На дрібній тертці натріть картоплю, додайте яйце, сіль і перець. Все перемішайте. У цю суміш додайте зажарку з грибів і цибулі. Знову все перемішайте. На розігріту сковороду столовою ложкою викладайте масу і смажте з обох боків до повної готовності. Подавати на стіл зі сметаною. Деруни з грибами готові.

Деруни з грибами і м'ясом

Для приготування фаршированих дерунів з грибами і м'ясом вам будуть потрібні такі інгредіенти:

  • 7 шт картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 1 головка часнику;
  • 250 г м'ясного фаршу;
  • 3 ст. л. борошна;
  • сіль, перець за смаком;
  • 100 г заморожених грибів.

Інструкція з приготування:

Натираємо картоплю і цибулю на дрібну тертку. Додаємо борошно, сіль, перець за смаком і ретельно перемішуємо.
Фарш солимо, перчимо, можна додати часник. Подрібнюємо гриби і також додаємо у м'ясний фарш.
На розігріту сковороду столовою ложкою викладаємо деруни. Поверх кладемо фарш і накриваємо картопляною масою. Подібну процедуру робимо з кожним деруном. Обсмажуємо з кожного боку до рум'яної скоринки. Подавати на стіл гарячими.

 

Поточний рейтинг: 3 з 5
  (Кількість голосів: 3)