Крученики — м'ясні рулетики родом з України
Українці здавна славляться як майстри з приготування ситних і смачних страв з м'яса. Однією з таких страв є крученики. Назва «крученики», швидше за все, пішла від слова «крутити». І невипадково, адже щоб приготувати цю страву, потрібно загорнути начинку в м'ясний стейк. Начинка може бути різною: гриби, чорнослив, сир, морква – все, що забажаєте!
Крученики с грибами
Для приготування 6 порцій кручеників з грибами вам знадобляться такі інгредієнти:
- 600-700 г м'яса для відбивних;
- 500 г печериць;
- 1 цибулина;
- 60 г твердого сиру;
- 3-4 зубчики часнику;
- 150 г сметани;
- 1 ч. л. борошна;
- 20 г вершкового масла;
- 2-3 ст. л. рослинної олії;
- сіль, перець за смаком;
- пучок зелені.
Інструкція з приготування:
Робимо битки. Для початку нарізаємо стейк товщиною не більше 1,5 см. Відбиваємо м'ясо з обох сторін і приправляємо сіллю і перцем.
Для начинки потрібно нарізати цибулю та печериці невеликими шматочками. Обсмажити на сковороді у вершковому маслі спочатку цибулю, потім додати гриби і смажити до повного випаровування рідини. Щедро посипати подрібненим часником і зеленню. Охолодити.
Натертий сир змішати з грибами. Посолити і поперчити. На кожен шматок битка викласти начинку. Загорнути рулетиком і скріпити зубочисткою або ниткою, щоб крученик тримав форму при обсмажуванні. Смажити до рум'яної скоринки. Після обсмажування крученики з грибами слід протушкувати 30 хвилин у бульйоні. За 10 хвилин до готовності змішати борошно і сметану і додати в бульйон з кручениками. Тушкувати 10 хвилин. На стіл подавати з гарніром і сметанним соусом.
Свиные крученики
Для приготування вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- 1 кг свинини;
- 150 г печериць;
- 1 шт. перцю солодкого;
- 100 г вареного рису;
- 30 г вершкового масла;
- 1 цибулина;
- пучок зелені;
- сіль, перець за смаком;
- олія для смаження.
Інструкція з приготування:
М'ясо нарізаємо на битки, солимо, перчимо. Готуємо начинку. Нарізаємо печериці і перець кубиками. Подрібнену цибулю обсмажуємо на розігрітому вершковому маслі. Додаємо гриби і перець. Через 4–5 хвилин в зажарку висипаємо варений рис і нарізану зелень. Все перемішуємо. На кожен стейк викладаємо начинку, згортаємо рулетики і закріплюємо кінці зубочистками або обв'язуємо крученик ниткою. Смажимо до рум'яної скоринки. Опісля тушкуємо в бульйоні 30 хвилин. Крученики готові до подачі на стіл.
Крученики з чорносливом
Для приготування кручеників з чорносливом вам знадобляться такі інгредієнти:
- 500 г свинини;
- 200 г чорносливу;
- 200 г сиру;
- сіль, перець за смаком.
Інструкція з приготування:
Готуємо свинячі битки. Чорнослив нарізаємо дрібними шматочками, сир натираємо на тертку. На биток викладаємо чорнослив і сир. Згортаємо рулетик і закріплюємо краї зубочистками. Потім складаємо крученики в каструльку, заливаємо бульйоном і на 30–35 хвилин ставимо в духовку. Можна подавати на стіл як самостійну страву або з гарніром. Смачного!
Крученики з яловичини в мультиварці
Для приготування вам знадобляться такі інгредієнти:
- 1 кг яловичини;
- 2 морквини;
- 1 цибулина;
- 200 г квасолі у власному соку;
- 0,5 склянки сметани;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- сіль, перець за смаком.
Інструкція з приготування:
Цибулю і моркву обсмажити в 1 ст. л. рослинної олії в мультиварці за температурі 160 градусів 10 хвилин. Квасолю (без соку) розім'яти в мисці. Додати зажарку з цибулі і моркви, посолити і перемішати.
Нарізати м'ясо на порційні шматки, відбити з обох сторін. Викласти начинку на битки і загорнути рулетики. Закріпити зубочистками або ниткою. Обсмажити рулетики в олії до рум'яної скоринки. Змішати сметану і воду, посолити і поперчити. Потім полити цією сумішшю крученики і залишити їх в цьому ж режимі на 30–35 хвилин. Подавати на стіл гарячими.
Читайте також