Рис з овочами в різних кухнях світу
Ще з давніх часів рис відомий своїми дієтичними властивостями і користю для організму, саме тому він широко використовується в різних кухнях світу для приготування корисних і смачних других страв: таких, як різотто з овочами, плов і цимес з м'ясом, паелья і бір'яні. Існують певні секрети, як приготувати плов або різотто, щоб вони вийшли особливо апетитними, ніжними і принесли задоволення найвимогливішим гурманам.
Середньоазіатська кухня: як приготувати плов
Традиційний для кухні середньоазіатських країн плов з овочами і м'ясом виходить неймовірно розсипчастим і ароматним, а секрет цього криється в технології роздільного приготування інгредієнтів. Для плову знадобиться:
- 1 скл. рису;
- 400 г м'яса;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 1 морква;
- 1 перець болгарський;
- 1 зубчик часнику;
- спеції та сіль за смаком.
Ідеальним посудом для плову вважається казан або глибока сковорода, в якій компоненти тушкуються. Добре промитий рис відварюємо в підсоленій воді (у пропорції 1:2) на повільному вогні без помішування.
У цей час подрібнене м'ясне філе обсмажуємо на розпеченій рослинній олії до утворення рум'яної скоринки. Потім додаємо нарізані кубиками цибулю, моркву і болгарський перець, подрібнений часник і смажимо ще 5–7 хв, після чого в отриману масу вливаємо трохи бульйону, солимо, приправляємо спеціями і тушкуємо на повільному вогні до готовності. На завершальному етапі можна з'єднати зернову і овочеву складову і злегка протушкувати або навіть подавати до столу в роздільному вигляді.
Італійська кухня: різотто з овочами
Вишукана італійська кухня знаменита на весь світ своїм різотто з овочами, морепродуктами або м'ясом. Варіантів приготування цього ніжного гарніру безліч, а ми пропонуємо вам вегетаріанський рецепт, для реалізації якого потрібно взяти:
- рис – 200 г.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- перець солодкий – 1 шт.;
- помідор – 2 шт.;
- горошок зелений – 50 г;
- бульйон – 0,5 л;
- олія рослинна – 2–3 ст. л.;
- сіль, спеції, зелень – за смаком.
Готується різотто в глибокій сковороді з кришкою, в якій розжарюють рослинне масло і злегка обсмажують на ньому подрібнену цибулю. Потім додають і обсмажують рис спеціальних сортів з високим вмістом крохмалю. Бульйон додають поступово в невеликих кількостях і дають йому повністю увібратися. Через 5–7 хв повільного тушкування додають нарізані кубиками перець і моркву, ще через 7–10 хв – зелений горошок, помідори, сіль і спеції і тушкують до готовності.
Рис з овочами в українській кухні
У нашій національній, українській кухні особливої страви з рису поки не придумали, тому кожна господиня готує за власним смаком рис з овочами. Рецепт однієї з таких страв пропонує використовувати заморожені овочеві суміші ТМ «Рудь» для отримання ароматного і ніжного гарніру. Для приготування апетитного рису знадобиться:
- 1 скл. рису довгозернистого;
- 2 скл. води або бульйону;
- 250–300 г овочевої суміші;
- 3–4 ст. л. рослинної олії;
- сіль, спеції, зелень за смаком.
Ідеально до рису підійдуть готові суміші від ТМ «Рудь» «Весняна» , «Мексиканка» або «Овочевий букет» . На сковороді розігріваємо олію і висипаємо заморожену овочеву суміш. Злегка обсмажуємо і додаємо рис. Протягом декількох хвилин обсмажуємо гарнір, поки рис не стане прозорим, а потім додаємо воду або бульйон, спеції і зелень, накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 15–20 хв на слабкому вогні до готовності.
Рис з овочами, рецепт в мультиварці
Для прихильників корисної і здорової їжі можна запропонувати простий рецепт «вітамінного» рису з овочами в мультиварці, для приготування якого знадобляться:
- 1 скл. рису;
- 22 скл. бульйону;
- 1 пакет овочевої суміші;
- 2–3 ст. л. вершкового масла.
У чашу мультиварки поміщаємо масло і овочі, включаємо режим смаження на 10 хв. Потім всипаємо рис, спеції, сіль за смаком і заливаємо бульйоном. Закриваємо кришку чаші та обираємо оптимальний для вашої мультиварки режим варіння на 30–40 хв. У результаті виходить ароматний і розсипчастий гарнір. Для швидкого приготування плову з овочами можна скористатися готовою сумішшю «Овочі з рисом та шампіньйонами» від ТМ «Рудь».
Читайте також