Готуємо національні страви: вареники, рецепт на всі випадки життя
Однією з найбільш популярних і улюблених багатьма поколіннями українців національних страв є вареники, рецепт яких настільки ж простий, наскільки смачний готовий продукт. Вареники з м'ясом, картоплею, грибами і капустою слугують відмінним варіантом ситної та смачної другої страви, а не менш популярні вареники із солодким сиром та свіжими ягодами успішно замінюють в українській кухні вишукані десерти. Пропонуємо кілька перевірених рецептів, як приготувати вареники з найбільш популярними начинками.
Традиційні вареники з картоплею
Щоб приготувати домашні вареники з картоплею, рецепт яких знайомий кожній домогосподарці, необхідно замісити прісне тісто і підготувати начинку. Для цього знадобиться:
- 1 скл. води;
- 1 яйце;
- 1/2 ч. л. солі;
- 2 скл. борошна;
- 4-5 шт. картоплі;
- шт. цибулі ріпчастої;
- 2-3 ст. л. рослинної олії.
У злегка підігріту воду вбиваємо яйце, солимо і ретельно розмішуємо. Поступово додаємо борошно і добре вимішуємо, щоб в результаті вийшло досить щільне та еластичне тісто. Обертаємо його в плівку і залишаємо на 30-40 хв. «дійти».
В цей час готуємо начинку, для чого відварюємо очищену картоплю в злегка підсоленій воді. Очищуємо і подрібнюємо цибулю, яку необхідно злегка пасерувати на рослинній олії до золотистого кольору. Гарячу картоплю добре розминаємо і з'єднуємо з піджаркою з цибулі, перчимо до смаку.
Тісто ще раз вимішуємо і зручним для вас способом готуємо порційні «коржики», в які поміщуємо трохи охололу начинку. Ретельно скріплюємо краї тіста, і відварюємо вареники з картоплею 5-7 хв. (поки не спливуть) в злегка підсоленій воді. Особливо добре смакує готова страва зі сметаною 21% ТМ «Рудь» .
Солодкі вареники з сиром
Любителям молочної продукції можна запропонувати рецепт вареників з сиром, які не тільки ароматні та смачні, а й корисні. Для їх приготування знадобиться:
Для тіста
- 1 скл. сироватки або води;
- 1 яйце;
- 2 скл. борошна;
- щіпка солі.
Для начинки
- 400 г сиру;
- 1-2 яйця;
- цукор за смаком.
Просіваємо гіркою борошно, робимо зверху поглиблення і акуратно вбиваємо туди яйце, солимо за смаком. Починаємо розмішувати, поступово додаючи воду або молоко. У міру потреби додаємо борошно і вимішуємо, поки не вийде однорідне і пружне тісто.
Щоб начинка вийшла більш соковитою, до сиру додаємо яйця і цукор за смаком і ретельно розтираємо до однорідності. Підготовлену начинку акуратно «запаковуємо» в тісто і відварюємо в підсоленій воді. Вареники з сиром рекомендується подавати до столу з вершковим маслом «Gold» і сметаною ТМ «Рудь».
Вареники з сиром солоні
Альтернативою солодким сирним вареникам можуть стати вареники з сиром солоні, пікантний смак яких можна додатково приправити спеціями і зеленню. Тісто для цієї страви готується аналогічно попередньому рецепту, а ось начинка кардинально відрізняється. Замість родзинок і цукру до сиру додаємо достатню кількість солі, а також порізану зелень (зелену цибулю, кріп, петрушку) і спеції за смаком.
Парові вареники з чорницею
З настанням літа можна побалувати домашніх «вітамінними» варениками з чорницею, які при приготуванні на пару виходять особливо пишними і соковитими. Для парових вареників більше підійде тісто на кефірі, для якого необхідні такі інгредієнти:
- 1 скл. кефіру ТМ «Рудь» ;
- 1 яйце;
- 2 скл. борошна;
- 1 ч. л. соди;
- щіпка солі.
Всі компоненти поступово з'єднуємо і ретельно вимішуємо еластичне тісто, яке повинно «відпочити» протягом 30-40 хвилин. У цей час промиваємо і обсушуємо чорницю (або іншу ягоду за смаком). Тісто ділимо на порційні частини, на кожний корж викладаємо ягоди з цукром і ретельно скріплюємо краї. Для приготування на пару можна скористатися пароваркою або конструкцією з каструлі та друшляка. При приготуванні вареники збільшаться вдвічі, тому залишайте запас місця. Для готовності страви достатньо 5-7 хвилин, після чого можна насолоджуватися апетитним десертом.
Читайте також