Будьте поруч з нами

Національний дитячий портал
Дитячий портал «Пустунчик»
Дитячий портал «Пустунчик»


Свято Морозива № 1
Свято Морозива № 1


Морозиво «Супершоколад»
Морозиво «Супершоколад»


100% морозиво
100% морозиво


Морозиво «Дитяче бажання»
Морозиво «Дитяче бажання»


Морозиво «Ескімос»
Морозиво «Ескімос»



«Заморожений йогурт»
«Заморожений йогурт»

Як приготувати чанахі: популярні рецепти і способи приготування

Складаючи меню на обід, зверніть увагу на оригінальну грузинську страву – чанахі, різні варіації якої, наприклад, рецепт чанахі з грибами в горщиках, не вимагають особливих зусиль при приготуванні, а в результаті ви отримуєте апетитну і ситну страву. Основними компонентами чанахі є м'ясо та овочі , які можна вибирати за власним смаком і бажанням. А от від вибору способу, як приготувати чанахі, залежатиме, чи отримаєте ви наваристу першу, чи другу страву.

Традиційний грузинський чанахі

Щоб насолодитися незвичайним смаком тушкованих овочів з м'ясом, приготованих за грузинським рецептом, візьміть:

  • 500 г яловичини;
  • 600 г картоплі;
  • 300 г баклажанів;
  • 500 г томатів;
  • 200 г моркви;
  • 200 г цибулі;
  • 4 зубчики часнику;
  • сіль, спеції за смаком.

Традиційне грузинське чанахі

Починати приготування чанахі необхідно з підготовки баклажанів, що позбавить їх від легкої гіркоти. Для цього наріжте їх кубиками, рясно посоліть і дайте постояти 30 хв, після чого промийте і добре відіжміть. Подрібнені продукти укладіть в глиняні горщики шарами в такій послідовності: м'ясо, картопля, баклажани, цибуля, морква, частина томатів, не забуваючи посолити і приправити спеціями.

Щоб страва вийшла більш соковитою і рідкою, додайте трохи бульйону або води. Готуйте чанахі в духовці при температурі 180 градусів близько 2 годин, при цьому за 15 хв до кінця додайте залишки томатів, часник і зелень.

Простий рецепт чанахі з грибами

Для приготування чанахі з грибами вам знадобляться глиняні горщики середніх розмірів і такий набір продуктів:

  • 600 г м'яса;
  • 300–400 г свіжих грибів (у зимовий час можна скористатися замороженими печерицями від ТМ «Рудь» );
  • 8 середніх картоплин;
  • 2 шт. цибулі ріпчастої;
  • 2 шт. моркви;
  • 4 зубчики часнику;
  • перець духмяний горошок, лавровий лист, сіль, «хмелі-сунелі».

Чанахі з грибами

М'ясо наріжте великими шматочками, посоліть, поперчіть і злегка обсмажте на розпеченій рослинній олії. Викладіть на дно горщиків. Цибулю наріжте півкільцями і покладіть другим шаром, а зверху накрийте шматочками грибів. Очищену і нашатковану великими брусочками картоплю посоліть і приправте спеціями, помістіть в горщики. Зверху викладіть терту моркву, залийте страву достатньою кількістю м'ясного бульйону і поставте у прогріту до 200 градусів духовку приблизно на годину-півтори. У готове чанахі додайте подрібнений часник і зелень, дайте трохи настоятися перед подачею.

Українські рецепти чанахі з квасолею

В українській кухні більш популярний чанахі по-львівськи, в якому замість баклажанів використовується квасоля. Для приготування цієї страви візьміть в рівних пропорціях свинину та картоплю (~ 700 г), цибулю та моркву (по 200 г), томати (400 г) і відварену червону квасолю (1 склянка). Картоплю і м'ясо наріжте великими кубиками і обсмажте на окремих сковородах до напівготовності.

Картоплю складіть на дно горщиків і засипте квасолею. У процесі смаження м'яса додайте пару ст. л. борошна, подрібнену цибулю і моркву, а також помідори. Отриману суміш залийте бульйоном або водою і проваріть 15 хв, після чого розлийте її по горщиках. Завершальний штрих – 15 хв тушкування в розігрітій духовці, і можна подавати на стіл.

Існують ще й інші рецепти чанахі з квасолею, які відрізняються способом приготування, наприклад, такий:

  • 400 г свинини;
  • 400 г картоплі;
  • 100 г квасолі;
  • 4–5 печериць;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. томатної пасти.

Чанахі з квасолею

Нарізане шматочками м'ясо і замочену на ніч квасолю помістіть в чавунний казан, залийте водою і поставте на вогонь. Варіть протягом 40–45 хв. У процесі варіння видаляйте піну, посоліть і додайте нарізані гриби. Потім половину подрібненої моркви і картоплю додайте в напівготовий м'ясний бульйон і продовжуйте тушкувати.

У процесі тушкування чанахі підготуйте «зажарку» із решти моркви, цибулі і томатної пасти. Коли картопля достатньо розм'якне, викладіть «зажарку» в казан, вичавіть туди ж часник і влийте півсклянки розсолу помідорів для додання страві пікантного пряного смаку. Ще 5–10 хв, і можна пригощати рідних смачною вечерею. 

 

Поточний рейтинг: 3,67 з 5
  (Кількість голосів: 6)