Як приготувати чанахі: популярні рецепти і способи приготування
Складаючи
меню на обід, зверніть увагу на оригінальну
грузинську
страву –
чанахі,
різні варіації якої,
наприклад, рецепт чанахі
з грибами в горщиках,
не вимагають особливих зусиль при
приготуванні, а в результаті ви отримуєте
апетитну
і ситну
страву.
Основними компонентами чанахі є м'ясо
та овочі , які можна вибирати за власним
смаком і бажанням. А от від вибору
способу, як приготувати
чанахі,
залежатиме, чи отримаєте
ви наваристу
першу, чи другу страву.
Традиційний грузинський чанахі
Щоб насолодитися незвичайним смаком тушкованих овочів з м'ясом, приготованих за грузинським рецептом, візьміть:
- 500 г яловичини;
- 600 г картоплі;
- 300 г баклажанів;
- 500 г томатів;
- 200 г моркви;
- 200 г цибулі;
- 4 зубчики часнику;
- сіль, спеції за смаком.
Починати приготування чанахі необхідно з підготовки баклажанів, що позбавить їх від легкої гіркоти. Для цього наріжте їх кубиками, рясно посоліть і дайте постояти 30 хв, після чого промийте і добре відіжміть. Подрібнені продукти укладіть в глиняні горщики шарами в такій послідовності: м'ясо, картопля, баклажани, цибуля, морква, частина томатів, не забуваючи посолити і приправити спеціями.
Щоб страва вийшла більш соковитою і рідкою, додайте трохи бульйону або води. Готуйте чанахі в духовці при температурі 180 градусів близько 2 годин, при цьому за 15 хв до кінця додайте залишки томатів, часник і зелень.
Простий рецепт чанахі з грибами
Для
приготування чанахі з
грибами вам знадобляться
глиняні горщики середніх розмірів і
такий набір
продуктів:
- 600 г м'яса;
- 300–400
г свіжих грибів (у зимовий час можна
скористатися замороженими печерицями від ТМ «Рудь» );
- 8 середніх картоплин;
- 2 шт. цибулі ріпчастої;
- 2 шт. моркви;
- 4 зубчики часнику;
- перець духмяний горошок, лавровий лист,
сіль, «хмелі-сунелі».
М'ясо наріжте великими шматочками, посоліть, поперчіть і злегка обсмажте на розпеченій рослинній олії. Викладіть на дно горщиків. Цибулю наріжте півкільцями і покладіть другим шаром, а зверху накрийте шматочками грибів. Очищену і нашатковану великими брусочками картоплю посоліть і приправте спеціями, помістіть в горщики. Зверху викладіть терту моркву, залийте страву достатньою кількістю м'ясного бульйону і поставте у прогріту до 200 градусів духовку приблизно на годину-півтори. У готове чанахі додайте подрібнений часник і зелень, дайте трохи настоятися перед подачею.
Українські рецепти чанахі з квасолею
В
українській кухні більш популярний
чанахі по-львівськи,
в якому
замість баклажанів використовується
квасоля. Для приготування цієї страви
візьміть в рівних пропорціях свинину
та картоплю (~ 700 г), цибулю та моркву (по
200 г), томати (400 г) і відварену
червону квасолю (1 склянка).
Картоплю і м'ясо наріжте великими
кубиками і обсмажте на окремих сковородах
до напівготовності.
Картоплю складіть на дно горщиків і засипте квасолею. У процесі смаження м'яса додайте пару ст. л. борошна, подрібнену цибулю і моркву, а також помідори. Отриману суміш залийте бульйоном або водою і проваріть 15 хв, після чого розлийте її по горщиках. Завершальний штрих – 15 хв тушкування в розігрітій духовці, і можна подавати на стіл.
Існують ще й інші рецепти чанахі з квасолею, які відрізняються способом приготування, наприклад, такий:
- 400 г свинини;
- 400 г картоплі;
- 100 г квасолі;
- 4–5 печериць;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. л. томатної пасти.
Нарізане шматочками м'ясо і замочену на ніч квасолю помістіть в чавунний казан, залийте водою і поставте на вогонь. Варіть протягом 40–45 хв. У процесі варіння видаляйте піну, посоліть і додайте нарізані гриби. Потім половину подрібненої моркви і картоплю додайте в напівготовий м'ясний бульйон і продовжуйте тушкувати.
У процесі тушкування чанахі підготуйте «зажарку» із решти моркви, цибулі і томатної пасти. Коли картопля достатньо розм'якне, викладіть «зажарку» в казан, вичавіть туди ж часник і влийте півсклянки розсолу помідорів для додання страві пікантного пряного смаку. Ще 5–10 хв, і можна пригощати рідних смачною вечерею.
Читайте також