Вареники — класика української кухні
Щедру українську кухню абсолютно неможливо уявити без вареників. В Україні з цим кулінарним шедевром познайомилися завдяки туркам: східне блюдо «дюш-вара» спочатку стало «варАниками», а потім «варЕниками». Сьогодні в арсеналі українських господинь нараховуються тисячі рецептів приготування — вареники з вишнею, вареники з полуницею, з лісовими ягодами, черешнею, яблуками, сиром.
Серед несолодких наповнювачів найбільш поширеними є капуста, картопля, гриби й, звичайно, сало. Але найбільш затяті прихильники української кухні, звичайно, скажуть, що справжні вареники все ж повинні бути солодкими. Саме вони віддають данину всім ласунам, дозволяючи вдосталь експериментувати з найрізноманітнішими фруктовими та ягідними начинками.
Вареники з вишнями на молоці
Вареники з вишнями — ласощі, які прийдуть до смаку навіть президенту. Кажуть, що Білл Клінтон, ще коли він був президентом США, гостював в Україні. Він з радістю покуштував традиційні українські вареники з вишнями. Страва дуже сподобалася президенту і відразу була внесена до списку улюблених з гучним статусом «Must be served».
Вам необхідно:
Для тіста — 3 яєчних білки, ? склянки води, ? склянки молока, ? чайної ложки солі, 5-6 столових ложок борошна.
Для начинки — 800 г вишні чи черешні, ? склянки цукру, 2-3 столових ложки манної крупи.
Приготування:
- Відокремте яєчні білки від жовтків. Потім добре розмішайте білки з водою, молоком і сіллю. Не припиняючи помішувати, додайте до маси борошно. У результаті повинно вийти круте тісто, тому вимішуйте його до тих пір, поки воно не здасться Вам достатньо тугим, але не перестарайтеся. Після того, як тісто буде готове, помістіть його до каструлі та накрийте кришкою або серветкою — залиште на 30-40 хвилин, щоб тісто стало більш еластичним.
- Наступним кроком буде приготування начинки. Якщо Ви використовуєте свіжу ягоду, вимийте її та видаліть кісточки, якщо використовуєте заморожену — досить попередньо її розморозити; пересипте цукром і манною крупою — залиште на 30-40 хвилин. Сік, що утворився злийте і начиняйте вареники ягодами. Досвідчені господині знають: додавання манної крупи до ягід, запобігає витіканню соку при варінні; якщо манну крупу не класти, то, як правило, сік з вареників витікає, а тісто розклеюється.
- Ліпимо вареники: відріжте частину готового тіста, розкачайте його качалкою у тонкий пласт і, використовуючи стакан або тарілочку відповідного діаметру, видавіть маленькі млинчики.
- На середину кожного вирізаного кружка викладіть приблизно чайну ложку начинки, потім, защипуючи, з'єднайте краї тіста. Так ліпимо і всі решту вареників.
- Варити вареники рекомендується у киплячій підсоленій воді (на 4 л води використовуйте неповну столову ложку солі). Як тільки вони спливуть, спробуйте їх на готовність (досить просто переконатися, що тісто проварилося), потім вийміть шумівкою (або просто ложкою) і відразу подавайте на стіл. Аби вареники не склеювалися, зверху можна покласти шматочок вершкового масла. Подавайте класично — зі сметаною.
Вареники з полуницею
Соковита, корисна, апетитна і надзвичайно смачна. Всі ці слова про полуницю. Просто неймовірну кількість страв можна приготувати з цих ягід. Нижче ми пропонуємо вам кілька рецептів вареників з полуницею, які (ми в цьому впевнені!) сподобаються як дітям, так і дорослим.
Вам необхідно:
Для тіста — 1 скл. пшеничного борошна, 1 яйце, 1,5 склянки води, сіль.
Для начинки — полуниця; цукор або цукрова пудра за смаком.
Приготування:
- У глибокій мисці змішати просіяне борошно, сіль, яйця і воду.
- Перемішати інгредієнти і замісити тісто.
- Скачати з тіста ковбаску і розрізати на невеликі шматочки. Розкачати шматочки і зробити коржі (або вирізати кружальця склянкою).
- Для начинки очистити, промити і висушити полуницю.
- На кожен кружечок покласти ягоду і посипати цукром. Скласти кружечок навпіл і защепити краї.
- Варити вареники в підсоленій воді приблизно 5 хвилин.
Вареники з полуницею на пару
Вам необхідно:
Для тіста — 6 ст. л. пшеничного борошна, 150 мл кефіру «Рудь», 0,5 ч. л. харчової соди, щіпка солі.
Для начинки — полуниця, цукор.
Приготування:
- Змішати борошно, сіль і соду.
- У борошно влити кисле молоко.
- Замісити тісто спочатку за допомогою вилки або ложки, після – руками. Тісто має вийти не надто тугим.
- Тісто розкачати у вигляді ковбаски і розрізати на рівні шматочки.
- Зробити кружечок зі шматочка тіста. Покласти ягоду і зверху посипати цукром.
- З’єднати краї кружечка і сформувати вареник.
- Закип'ятити воду в каструлі. Обв’язати верх посудини марлею. Коли вода почне закипати, покласти на марлю вареники і накрити перевернутою догори дном мискою. Вареники будуть готові через 6-7 хвилин.
Вареники з полуницею на кефірі
Вареники на кефірі, на щастя, вдаються добрими навіть у починаючих господарок. Тісто в них ніжне і м'яке, а при варінні не розклеюється. У порівнянні, з традиційними, вареники на кефірі роблять великими (розміром з пів-долоні), але якщо Ви все ж таки віддаєте перевагу маленьким, це не забороняється.
Вам необхідно:
Для тіста — ? літра кефіру або кислого молока, 1 кг борошна, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка питної соди, 1 яйце.
Для начинки — свіжа або заморожена полуниця.
Приготування:
- Розчиніть у кефірі або домашньому кисляку сіль і соду. Потім додайте яйце і добре розмішайте.
- Далі, поступово додаючи борошно, замісіть круте (але не занадто) тісто. Викладіть масу на стіл (не забудьте попередньо присипати поверхню борошном), злегка помніть, але сильно вимішувати не слід. Потім Ви можете відразу почати приготування, тоді при розкатуванні також присипайте пласти тіста борошном, або ж розмістіть ємність із тістом в холодильнику на 15-20 хвилин, після цієї процедури воно буде набагато менше липнути до рук.
- Ліпимо вареники: відріжте невеликий шматочок від загальної маси тіста і скачайте з нього ковбаску, яку наріжте на шматочки середньої величини (товщина тіста — 1,5 см, діаметр — 5 см).
- Кожен шматочок розкачайте у млинець (при необхідності можете знову трохи припорошити тісто борошном). Полуницю для начинки розріжте на кілька шматочків, присипте цукром і додайте дрібку крохмалю, це не дозволить соку витекти. З'єднайте краї і, поперемінно натискаючи великим і вказівним пальцями, заплетіть по краю вареника косичку (якщо така форма закриття вареника дається Вам складно, зробіть це так, як вмієте).
- Відварюйте вареники у киплячій воді, бажано у каструлі широкого діаметра. Після того, як вареники спливуть варіть їх ще 2-3 хвилини.
- Подавати вареники найкраще зі сметаною, але є варіанти і для ласунів — зі згущеним молоком або сметаною, змішаною з ягідним сиропом.
Цікаві факти про вареники
- На початку дев'яностих в канадському містечку під назвою Глендон на кошти вихідців з України був встановлений пам'ятник варенику. У самій же Україні пам'ятник цій страві вперше відкрили в Черкасах у 2006 році. Пізніше, в 2010, вже в Черкаській області встановили символ перемоги над кризою в 2009 році — величезний вареник.
- Серед вареників є свій топ популярності. Перше місце зайняли вареники з картоплею, друге дісталося вареникам із сиром, на третьому розташувалися вареники з вишнями та іншими ягодами.
- В одному із львівських ресторанів щодня подають до 500 кг вареників.
- На канадських монетах номіналом в 2 долари мав бути український вареник, але замість цього там красується білий полярний ведмідь.
- На території сучасних Полтавської та Чернігівської областей була дуже популярна начинка для вареників з борошна. Спочатку підсмажували сало до жовтої шкварки. Потім в смалець додавали борошно, при цьому постійно помішуючи. Після цього все це охолоджувалося. Холодної зажаркою начиняли вареники. Такі вареники називалися «вареники з піском».
Читайте також